Creatieve Denktechniek: MixMatrix

MixerWat is het?

De MixMatrixis een doorgedreven vorm van provocatief combineren. Het is niet zo eenvoudig en het levert ook geen massa ideeën op, maar de graad van originaliteit is meestal hoog. Deze techniek is heel geschikt als je iets nieuws wilt bedenken vanuit het niets. Er kan een al dan niet vage opdracht aan voorafgaan, maar bij deze methode hoeft dat niet.

Hoe werkt het?

Stel dat je een nieuw televisieformat wilt ontwikkelen. Som dan eerst 4 à 5 bestaande interessante formats op. Benoem van elke format interessante eigenschappen en/of onderdelen, liefst zo concreet mogelijk. Zeg niet dat het iets met kandidaten is. Nee: welk soort kandidaten, hoeveel, bekend of niet, uit welke sector enzovoort?Met 5 formats creëer je zo een matrix van 25 eigenschappen.

Nu ga je combineren. Neem 3 willekeurige eigenschappen van 3 verschillende formats en breng die bij elkaar. Laat ze botsen. Welke nieuwe ideeën levert dat op? Als je niet meteen iets ziet, ga dan niet te snel over op een andere combinatie. Gun jezelf de tijd om de 3 eigenschappen in elkaar te laten vloeien. Heb je een idee dat uiteindelijk maar 2 eigenschappen combineert, gooi het op tafel. Niet de techniek is belangrijk, maar de ideeën die het oplevert.

Concept 1

Concept 2

Concept 3

Concept 4

Concept 5

Eigenschap 1

Eigenschap 1

Eigenschap 1

Eigenschap 1

Eigenschap 1

Eigenschap 2

Eigenschap 2

Eigenschap 2

Eigenschap 2

Eigenschap 2

Eigenschap 3

Eigenschap 3

Eigenschap 3

Eigenschap 3

Eigenschap 3

Eigenschap 4

Eigenschap 4

Eigenschap 4

Eigenschap 4

Eigenschap 4

Eigenschap 5

Eigenschap 5

Eigenschap 5

Eigenschap 5

Eigenschap 5

Fictief voorbeeld

Opdracht: bedenk een nieuw tv-programma over creativiteit en nieuwe ideeën.

1) Stel een matrix op met bestaande tv-programma’s

De Slimste Mens Ter Wereld

Wedden Dat?

Opsporing Verzocht

Man Bijt Hond

So You Think You Can Dance?

Quiz met drie bekende kandidaten

Weddenschappen

Het publiek helpt de politie

Magazine met variatie aan rubrieken

Danswedstrijd

Jury geeft geestig commentaar

Mensen met bijzondere en bizarre vaardigheden

Vermiste persoon

Verhalen van de gewone mens

Bootcamp

Je wint of verliest tijd

Zaalweddenschap

Dossier met zo veel mogelijk feiten

Voyeurisme

Emotionele en expressieve kandidaten

Leidt tot een grote finale

Grootse en spectaculaire show

Beschrijving van persoon

Je gaat willekeurig van de ene plek naar de andere

Audities

De puzzelronde

Winnaars krijgen trofee

Serieuze toon

Een dag in het leven van (met foto’s)

Elke keer valt iemand af

2) Combineer eigenschappen

 De Matrix is klaar. Maak nu willekeurige combinaties. Bijvoorbeeld: (2) jury geeft geestige commentaren; (13) dossier met zo veel mogelijk feiten; en (25) elke keer valt iemand af.

Idee: Topcreatieven. Na voorafgaande proeven strijden twaalf creatieve duo’s om de titel van creatiefste duo van het land. Elke aflevering krijgen die een uitgebreid dossier over een (maatschappelijk) probleem. Ze krijgen een week om erover na te denken en ideeën uit te werken in een aantrekkelijke presentatie. Die ideeën stellen ze dan op een originele manier voor aan de jury die streng maar met humor de ideeën beoordeelt. Het publiek doet ook mee. Het dient problemen in, kan zelf ideeën voorstellen en mee oordelen over de voorgestelde ideeën. Deze worden tijdens de aflevering geëvalueerd en op een komische manier van commentaar voorzien. Elke aflevering valt een team af. Het winnende team krijgt een vrijstelling voor de volgende aflevering.

Nieuwe combinatie: (7) mensen met bijzondere vaardigheden; (11) publiek helpt de politie; en (19) je gaat willekeurig van de ene plek naar de andere.

Idee: Hoe kom je er op? Twee innovatiedetectives schuimen winkels en beurzen af op zoek naar vreemde uitvindingen en bijzonder creatieve creaties (producten in de winkel, nieuwe diensten, originele evenementen enzovoort). Ze doen daarvoor een oproep aan het publiek om hen te helpen nieuwigheden te spotten. Voor de meest markante uitvindingen gaan ze de uitvinder in zijn laboratorium of werkplaats opzoeken met de vraag: Hoe kom je er op? Hoe is jouw idee gegroeid? Heeft het succes? Een aflevering is een combinatie van reportages in winkels en beurzen, interviews met de uitvinders en eventueel ook met experts, en commentaar vanuit de studio op de inzendingen van de kijkers

Moet je drie eigenschappen nemen om te combineren? Kan het ook met twee? Natuurlijk, maar de kans op originaliteit is dan iets minder groot. Je kunt zelfs één eigenschap nemen en daar op doorwerken. Een van de sterktes van deze methode is dat je in korte tijd een heleboel eigenschappen van televisieformats de revue laat passeren, hetgeen je veel aanknopingspunten bezorgt om nieuwe ideeën te formuleren.

Voor welke onderwerpen?

Formats voor tv, pers en media. Productconcepten, winkelconcepten, diensten, evenementen enzovoort.