Artikels over Brainstormen & Creatief Denken

Brainstormen handleiding

Wat is de essentie van brainstormen? Wat zijn de 4 spelregels van brainstormen? Welke technieken kun je inzetten? En hoe effectiever brainstormen in een groep? Het boek Brainstormen 2e editie, maar dan in extreem beknopte versie.

7 tips om effectiever te brainstormen

Brainstormen is een eenvoudige en flexibele methode om nieuwe ideeën te ontwikkelen met je team. Met deze 7 praktische tips haal je er nog meer en betere ideeën uit.
(Dit is een gastbijdrage voor de blog van communicatiebureau Reach!)

Brainstormtechniek: MixMatrix

De MixMatrixis een doorgedreven vorm van provocatief combineren. Het is niet zo eenvoudig en het levert ook geen massa ideeën op, maar de graad van originaliteit is meestal hoog. Deze techniek is heel geschikt als je iets nieuws wilt bedenken vanuit het niets.

Interview met Dick Holzhaus over Conceptueel Denken

Wat is het verschil tussen een idee en een concept? Hoe komt dat sommige merken jaren blijven steunen op een eenvoudig en succesvol concept terwijl andere om de haverklap hun basisidee (moeten) aanpassen? Dick Holzhaus legt uit wat het verschil is tussen een ideetje en een helder, eenduidig memorabel concept en introduceert de 4Waardenmethode voor conceptueel denken.

Van veel ideeën naar een topidee. De basisprincipes van Osborns brainstormmethode

Wat zijn de basisprincipes van brainstormen? Hoe en waarom is de brainstormmethode ontstaan? Wat heeft Darwin te maken met brainstormen? En kun je ook in je eentje brainstormen? Dat en nog veel meer in dit inleidend artikel over de vele weldaden van brainstormen. (meer…)

Brainstormtechniek: Random Word Stimulation

Mensen vragen me wel eens wat nu de beste of meest effectieve techniek is om op nieuwe ideeën te komen. Moeilijke vraag, want sommige technieken passen nu eenmaal beter bij technische vragen, andere bij productontwikkelingvraagstukken of communicatievraagstukken. Verder speelt ook de persoonlijke voorkeur een rol: de ene persoon voelt zich beter bij deze techniek, de andere bij een andere. Maar toch, als ik er één moet uitkiezen, dan is het Random Word Stimulation. Omdat hij zo eenvoudig is om toe te passen en altijd verrassende resultaten oplevert.

Dossier Brainstormen uit Bizz magazine

In 2007 wijdde het blad Bizz een dossier aan brainstormen, met o.a. een interview met Koen De Vos van Brainssstorm. Wat vind je in dit artikel? De 4 basisregels om te brainstormen. Een prima brainstorming begint met een prima omkadering. Koester realistische verwachtingen. De 3 fasen van een geslaagde brainstormsessie. 10 vaak gebruikte brainstormmethoden. Brainstormen in groep… en in je eentje. Brainshitting & bullstorming. En als afsluiter: “Ik stuur een sms naar mezelf” (meer…)

Brainstormen. Je moet maar durven.

“Wachten op inspiratie is vaak pure tijdsverspilling. Organiseer liever een brainstorm. Wie zich aan de regels houdt en een beetje chaos toelaat, ontdekt een effectieve methode om ideeën te bedenken.” Zo begint dit artikel uit het blad De Zaak. Het is gebaseerd op het boek van en het interview met Koen van Brainssstorm. En het staat vol praktische tips. Wil je weten hoe je kunt negatief brainstormen? Ga vooral verder.

Van Brainstorm naar Innovatie

Interview met Koen van Brainssstorm in Nightlife Magazine. Hoe zet je een brainstorm op? Waar moet je op letten? En hoe zorg je ervoor dat het leidt tot iets concreet. (meer…)

Nooit meer saaie vergaderingen. Creativiteitstechnieken met een lage drempel.

Dit artikel van Christine Huyge verscheen in Jobat. Het geeft enkele richtlijnen hoe je vergaderingen interessanter en uitdagender kunt maken. En hoe je, ook al is de vergadertijd beperkt, je toch even snel kunt brainstormen – wat vaak productiever is dan verder discussiëren. (meer…)

VRT leidt creativiteitscoaches op

In dit artikel vertelt Frank Symoens van VRT over de creativiteitstrainingen bij VRT (gegeven door Brainssstorm). En hoe ze die inzetten als onderdeel van het proces dat start met een idee en uitmondt in een programma. (meer...)